SEDACIÓN CONSCIENTE

Sedació consciente

Què és la sedació conscient?

És el procediment anestèsic que té com a objectiu provocar un estat de benestar, d’indiferència i de relaxació en el pacient, conservant els reflexos protectors naturals.

Quin professional està acreditat per realitzar una sedació conscient?

La sedació conscient només pot ser realitzada per un metge especialista en anestesiologia i reanimació.

En quins casos seria indicada una sedació conscient?

Una indicació seria correcte per aquells pacients que tenen por (o terror!) a acudir a la consulta dental. En moltes ocasions, visiten el dentista perquè pateixen el dolor provocat precisament per patologies que apareixen després de llargs períodes de temps -en ocasions anys- sense acudir a les revisions periòdiques de caràcter preventiu.

Una altra indicació seria la d’aquells pacients als quals se’ls ha de realitzar una intervenció odontològica complexa (implants múltiples, rehabilitacions completes, empelts ossis…). Fins i tot en pacients “tranquils”, la durada dels procediments i la instrumentació de vegades és sorollosa, així com la irrigació constant amb sèrum de la cavitat bucal, que fa molt aconsellable utilitzar les tècniques de sedació conscient que provoquin la indiferència del pacient per facilitar el treball de l’odontòleg.

Així mateix, pacients amb diversos tractaments relativament senzills (obturació de càries, neteges bucals, endodòncies, extraccions…) que requeririen diverses visites a l’odontòleg poden realitzar-se en una sola sessió amb sedació amb els avantatges en temps i desplaçaments que suposa.

La sedació i la supervisió d’un metge anestesiòleg-reanimador també està indicada en aquells pacients amb antecedents de malalties respiratòries, cardíaques o metabòliques (diabètics). És sabut que l’ansietat i la por poden empitjorar les patologies d’aquests pacients. La sedació ens permet minimitzar l’aparició de complicacions i la presència d’un metge anestesiòleg-reanimador ens permet detectar-les i controlar-les des del primer moment.

Quines serien les contraindicacions per realitzar una sedació conscient?

La sedació conscient estaria contraindicada (sempre després d’una valoració mèdica prèvia) en aquells pacients en els quals es pugui preveure una nul·la o escassa col·laboració. Seria el cas d’alguns trastorns psiquiàtrics, dèficits intel·lectuals congènits o processos degeneratius cerebrals. També estarien en aquest grup els nens, especialment els menors de 4 anys.

Quins són els riscos d’una sedació conscient?

Qualsevol activitat humana té uns riscos (caminar, entrar a la dutxa, baixar escales, etc). En el cas de la sedació dental, el pacient està relaxat, tranquil, sense ansietat, amb els reflexos conservats, monitoritzat i vigilat en tot moment per un metge anestesiòleg-reanimador que no s’aparta del seu costat.

Encara que no podem dir que el risc no existeixi (igual que no podem assegurar que el pacient no pateixi un accident en el trajecte des de casa seva a la clínica), sí podem afirmar que el risc seria menor que quan prenem alguna cosa tan habitual -sobretot a partir de determinades edats- com una pastilla per dormir. Quan ingerim un somnífer estem dormits durant diverses hores, no estem monitoritzats i no tenim un metge especialista al nostre costat que cuidi de nosaltres.

Professionals

Dr. Abelardo Alegría

Consulta’ns sense compromís

ESPECIALIDADES

HORARIO

PIDE HORA DE VISITA

Puedes pedir hora de visita rellenando un formulario. Pronto recibirás un correo electrónico con la confirmación del día y la hora de tu visita.

DR.
ABELARDO
ALEGRIA

El Dr. Abelardo Alegria és el col·legiat 13941 i treballa a Centre Dental Les Escoles en l’especialitat de Sedació.

  • Llicenciat en Medicina i Cirurgia. Universitat de Barcelona
  • Títol de Metge especialista en Anestesiologia i Reanimació
  • Formador acreditat en Respiració cardiopulmonar
Logo-formes